Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Læs artiklen "Skyld, skam og utilstrækkelighed"

Læs artiklen "Skyld, skam og utilstrækkelighed"
Udgivet man d. 27. sep 2021, kl. 11:00
Nyheder

På årets stiftspræstekonvent fik de fynske præster indblik i unge menneskers utilstrækkelighedsfølelse

”Jeg føler mig forkert, selvom jeg forsøger at gøre alting rigtigt”.

Det udsagn fylder ifølge højskolelærer og forfatter Christian Hjortkjær meget for nutidens unge.

Ifølge Christian Hjortkjær presser mange unge sig selv hårdt for at leve op til alle de krav og forventninger, der stilles til dem.  De føler sig utilstrækkelige.

På årets stiftspræstekonvent holdt Christian Hjortkjær foredrag for de fynske præster om unges utilstrækkelighedsfølelse. Med afsæt i Søren Kierkegaard og i filmen ”Løvernes Konge” afsøgte han, hvordan man som ung finder modet til at blive sig selv – eller ”hin enkelte”, som Kierkegaard ville sige. Den unge løve Simba løber i begyndelsen væk fra sig selv og sin skyld, men han ender med at få modet til at stå ved, hvem han er, da han bliver lokket ind i sandheden af aben Rafiki, som stiller det sokratiske spørgsmål: ”Hvem er du?”.  Simba har med andre ord brug for hjælp fra en anden for at finde sig selv.

Vi bad tre præster, som deltog i stiftspræstekonventet, svare på, hvad vi som kirke kan gøre for at række ud til børn og unge, som føler sig utilstrækkelige.

Rikke Dupont Drud Sørensen, sognepræst på Ærø

Vores opgave er at åbne øjnene. Mennesker vil gerne ses - især, når vi er børn og unge. Ensomhed og utilstrækkelighed følges ofte ad, og det er kirkens opgave, når vi møder de unge i fx konfirmandundervisningen, at se dem. Tale med dem. Være i øjenhøjde. De unge oplever ofte, at alt det gode, som de vil, ikke er godt nok. Vi skal fortælle dem, at de allerede er elskede. Kærligheden skal konfirmeres. Den skal ikke fortjenes. Vi er de voksne, der skal gide tale med dem. De skal ikke præstere noget for at blive nogen. De er gode nok, som de er. For Gud elsker dem. Dét skal vi fortælle dem. 

Læs hele artiklen HER